Veglia Zundapp GTS50

Veglia Zundapp GTS50
Een prachtige teller met veel gebreken weer in glorie hersteld

Restauratie en reparatie Veglia kilometercteller Zundapp GTS50

Tellerwerk bereikte de vraag : kan een defekte teller van een Zundapp gerepareerd worden. Met deze vraag kwam een door schade gehavende teller met allerhande mogelijke defekten binnen.
Het werd een uitdaging en een meesterwerkje. Op de foto 1 is de teller te zien zoals ontvangen. Tal van deuken en de wijzer afgebroken. Na verwijdering van de rand, kwam het tweede euvel tevoorschijn. De veer, verantwoordelijk voor het terugvoeren van de naald, bleek als een volgelnestje opgewonden. De eerste poging, foto3, om deze verwarde kluwen uit elkaar te krijgen lukte met pincetten en loupe. Op foto 4 is het gedemonteerde veertje in redelijke staat hersteld, te zien. Foto 5 geeft een mooi beeld van het binnenwerk. Nadere inspektie leerde dat het loopwerk, de aandrijfas, ingesleten was en de lagerring in het huis verbust moest worden. Op foto 6 is het gedraaide bronzen busje te zien voor de montage met loctite.. Alle delen werden weer met nieuw vet gemonteerd, dit nadat alles gereinigd was. Foto’s 6 en 7 laat de montage van het uurwerkje zien.
Op foto 8 wordt de nieuwe rand gemonteerd. De rand is verkregen bij Zuntrade te Hengelo -werkelijk alles voor uw Zundapp- een aanbeveling op zich. Op de foto10 prijkt de gerestaureerde teller Veglia voor de Zundapp GTS50.
Het bijzondere aan deze teller is dat, net als destijds bij de fabricage van Zundapp, zeer veel spuitgietwerk is gebruikt. Het huis en loopwerk van de teller eveneens middels spuitgietwerk vervaardigd. Het geeft een bijzonder solide constructie welke niet zou misstaan op veel duurdere motorfietsen. Met een regelmatig onderhoud, zoals de smering, is dit een juweeltje van een kilometerteller. Dit keer een restauratie met heel veel problemen. Desondanks was het een genoegen om aan te werken.

Categorieën: Zundapp